Kaizen – En japansk metode for å bli kvitt spillavhengighet?

Japanerne er noe for seg, det vet alle som har sett en japansk film eller to. De har utviklet en slags universalmetode – kalt Kaizen – som opprinnelig var myntet på folk som ønsker å forandre seg eller er for lat til å utrette noe. Vi skal her undersøke om denne metoden kan være verd å prøve for folk som sliter med spilleavhengighet også.

kaizen

En ting er å sette seg et mål, det er noe helt annet å faktisk gjennomføre det du hadde satt deg fore. Dette er en lærdom de fleste av oss får innprentet hvert eneste år når vi lover noe dyrt og hellig til oss selv, og eventuelle vitner, klokken 3 natt til 1. januar. Nyttårsløfter og andre løfter til oss selv brytes regelmessig og det svekker vår egen tillit til oss selv, og gir oss en følelse av at «det ikke nytter».

Kaizen – Babyskritt-metoden

Hvorfor er det så vanskelig å holde løfter som går ut på å forandre inngrodde vaner? Spørsmålet svarte gjerne på seg selv. Det er nettopp de inngrodde vanene som er problemet, og ikke målsetningen i seg selv.

Det japanerne har funnet ut er at når det kommer til å endre inngrodde adferdsmønstre så er det viktig å ikke svelge over for mye på en gang. Det er med andre ord lurere å starte i det små, og «spille på seg selvtillit» for å si det med fotballspråk. Det er her filosofien Kaizen kommer inn, og direkte oversatt består dette japanske begrepet av ordene «Kai» (forandring) og «Zen» (visdom), altså «forandringsvisdom».

Oversatt til Vestlig tenkning kalles denne metoden «Ett-minutts-metoden», og går kort fortalt ut på at du gjør noe som harmonerer med målet du har sett deg kun 1 minutt om dagen. Japp, det stemmer, du trenger overhodet ikke ha dårlig samvittighet dersom du holder deg til å gjøre noe, enda så lite, i kun ett lite minutt.

Ideen er at selv den «lateste» av de late kan klare å gjøre noe i kun ett minutt i løpet av 24 timer. Dersom du ikke engang klarer å bruke ett minutt på målet ditt i løpet av en dag så er det vel kanskje like greit å skrinlegge hele greien. Uansett, det store spørsmålet er om dette lar seg overføre til behandling av spilleavhengighet?

Kaizen for spilleavhengige?

Dersom du ønsker å slutte å spille så kan det kanskje være for vanskelig å fullstendig slutte over natten. Da kan kaizen-metoden kanskje være verdt et forsøk. Dersom du er gått på en spillesnurr så kan du se om du klarer å la være å spille i kun ett minutt.

Ideen er at denne vesle «pausen» vil bryte ned adferdsmønsteret litt om gangen, og neste gang så kan det fort skje at du lar være å spille i to eller endog fem minutter. Noen uker senere så kan det kanskje ha ballet på seg og du klarer å la være i flere timer.

Det finnes ingen offisiell forskning på dette foreløpig, men det kan uansett være verdt et forsøk dersom du synes selv at du burde spille litt mindre. Å spille gradvis mindre fra gang til gang kan uansett ikke skade, så du har lite å tape på å teste ut metoden.

Hemmeligheten til suksess er å være konsekvent. Tenk på hvordan visse lave frekvenser som avspilles konsekvent over litt tid kan utløse gigantiske snøskred. Slik kan Kaizen-metoden praktisert konsekvent over tid også utløse «snøskred» av forandring i livet ditt, enten du ønsker å stumpe røyken eller å spille mindre.